ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνέδριο Λήξης του Ευρωπαϊκού προγράμματος RAD2CITIZEN

Με επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 το καταληκτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού προγράμματος RAD2CITIZEN με τίτλο «Εξτρεμισμός, Ριζοσπαστικοποίηση και Ιθαγένεια». Η Δράση ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2020 και υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε. (75%) και εθνικούς  πόρους (25%).

Το Συνέδριο διεξήχθη στην Τουλούζη της Γαλλίας με παρουσία όλων των εταίρων της Κοινοπραξίας του έργου, καθώς και τη συμμετοχή επαγγελματιών πρώτης γραμμής (κυρίως κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί και στελέχη του Δήμου της Τουλούζης), προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του έργου.

Η εν λόγω Κοινοπραξία αποτελείται από τους εξής εταίρους: το Δήμο της Τουλούζης (Toulouse Métropole), ο οποίος αποτελεί τον Συντονιστή του έργου RAD2CITIZEN, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Σάλτσμπουργκ (Fachhochschule Salzburg – FHS), το Δήμο της Μάλαγας (Málaga) και τη μη-κυβερνητική οργάνωση CIFAL Málaga.

Το έργο στοχεύει στην κατανόηση του φαινομένου της Ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο Βίαιο Εξτρεμισμό, βασισμένη σε μία συγκριτική εξέταση τοπικών κοινωνιών της περιοχής της Τουλούζης με κύρια χαρακτηριστικά την ευαλωτότητα και την ανθεκτικότητα. Σκοπός του είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων σε Ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η ανάπτυξη συνεκτικής δράσης για τη συντονισμένη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου του Βίαιου Εξτρεμισμού.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Δήμου της Τουλούζης κ. Jean-Claude DARDELET, ενώ οι εργασίες συνεχίστηκαν με την παράλληλη διεξαγωγή τεσσάρων (4) θεματικών εργαστηρίων που διαμορφώθηκαν ως εξής: Εργαστήριο 1 – Εδαφική ανάλυση της περιοχής της Τουλούζης, Εργαστήριο 2 – Χρήση ενός εργαλείου πρόληψης βασισμένο στις πολλαπλές ταυτότητες, Εργαστήριο 3 – Χρήση Οδηγού Τσέπης για την πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης (υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της ομάδας έργου του ΚΕ.ΜΕ.Α.) και Εργαστήριο 4 – Σχέδιο δράσης για τη συντονισμένη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και την επίλυση συγκρούσεων ταυτοτήτων.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τις παρουσιάσεις των αναλυτικών αποτελεσμάτων, των προσαρμοσμένων στις ανάγκες του έργου εργαλείων και των προοπτικών του από τη Συντονίστρια ομάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι δράσεις του Έργου ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

 

RAD2CITIZENmaster

 

RAD2CITIZEN2

 

RAD2CITIZEN3

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.