ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ MEDI@4SEC: Η χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) στη δημόσια ασφάλεια

Το Έργο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη του 2018 με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος HORIZON 2020. Ο στόχος του είναι η ανάλυση των ευκαιριών, προκλήσεων και των ηθικών παραμέτρων που αφορούν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) στη δημόσια ασφάλεια σε όλες τις εκφάνσεις τους: την καλή, την κακή και την άσχημη.

Η καλή περιλαμβάνει τη χρήση των social media για την επίλυση προβλημάτων, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την μείωση του φόβου του εγκλήματος και την αύξηση της ποιότητας ζωής.

Η κακή περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό έγκλημα και την διεξαγωγή τρομοκρατικών ενεργειών με τη χρήση των social media.

Η άσχημη περιλαμβάνει τις φαινόμενα όπως το trolling, το cyber bulling, τις online απειλές, το σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) κλπ.

Ο σχεδιασμός του Έργου βασίζεται στην Ευρωπαϊκή πολιτική πρόληψης της εγκληματικότητας και σε  αποτελέσματα ερευνών και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με θέματα συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας, φορέων χάραξης πολιτικής ασφάλειας και τοπικών–περιφερειακών–εθνικών κοινοτήτων και πολιτών προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά για την βελτίωση της Ασφάλειας. Ταυτόχρονα το Έργο εξετάζει τις επιπτώσεις της χρήσης αυτής λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την διατήρηση των ελευθεριών που προσφέρουν τα εν λόγω μέσα.

Κατά την διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθούν 6 ημερίδες (Workshops) σε 6 Ευρωπαϊκές πόλεις (Βερολίνο, Αθήνα, Παρίσι, Χάγη, Λονδίνο, Βρυξέλλες) με τις εξής θεματικές ενότητες: DIY Policing, Riots & Mass Gatherings, Everyday Policing, The Dark Web, Trolling και Innovative Market Solutions.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν συνολικά 10 εταίροι από 8 Ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνουν υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ερευνητικούς οργανισμούς και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με συντονιστή του Έργου το Πανεπιστήμιο του Warwick της Μεγ. Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν οι:

University of Warwick(UoW,Ην.Βασίλειο), Netherlands Organization for Applied Scientific Research (TNO,Ολλανδία), European Organisation for Security(EOS, Βέλγιο), Fraunhofer IAO(FHG,Γερμανία), European Forum for Urban Security(EFUS, Γαλλία), Center for Security Studies (ΚΕΜΕΑ, Ελλάδα), University of Utrecht(UU, Ολλανδία), XLAB Razvoj Programske Opreme In Svetovanje D.O.O.(Σλοβενία), Police Services of Northern Ireland (PSNI,Β.Ιρλανδία), Valencia Local Police(PLV, Ισπανία).

Αν επιθυμείτε να ενταχθείτε στην Κοινότητα του Έργου ή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο και τις δράσεις του επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο www.media4sec.eu.

 

EUFLAG

Το έργο χρηματοδοτείται απο την Ε.Ε απο το Ερευνητικό Πρόγραμμα Horizon 2020 με κωδικό αριθμό 700281

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.