ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2017

Διενέργεια Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών – στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων και Ρομά, 12 – 14 Ιουλίου 2017, Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας – Αμυγδαλέζα, Αττική

Συμβούλιο της Ευρώπης – Ελληνική Αστυνομία – Κέντρο Μελετών Ασφάλειας

Στις 12, 13 και 14 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών – αστυνομικών στελεχών σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων και Ρομά, από την Ομάδα Υποστήριξης του Ειδικού Εκπροσώπου για θέματα Ρομά του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας.

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο κοινό Πρόγραμμα «JUSTROM» του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, συμμετείχαν τριάντα (30) αστυνομικά στελέχη από τις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Ξάνθης. Βασικοί άξονες της εκπαίδευσης ήταν:

• Η υπό διαμόρφωση «εργαλειοθήκη» και το συναφές εκπαιδευτικό υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης για αστυνομικά στελέχη σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και ζητήματα Ρομά.
• Βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα Ρομά και Αστυνομίας.
• Επισκόπηση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (Ε.Δ.Δ.Α.) σε θέματα Ρομά και Αστυνομίας.
• Ανάλυση της διαδικασίας συγκρότησης στερεοτυπικών αντιλήψεων, με έμφαση στον αντιτσιγγανισμό.
• Βασικές αρχές του αστυνομικού έργου σύμφωνα με τη νομολογία του Ε.Δ.Δ.Α.
• Ανάλυση των διακρίσεων βάσει διαφορετικών χαρακτηριστικών (σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, θρησκευτικής ταυτότητας κ.α.) κατά την εκτέλεση του αστυνομικού έργου.
• Η τυπολογία των εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά βάσει της νομολογίας του Ε.Δ.Δ.Α. και του εθνικού θεσμικού πλαισίου.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Προγράμματος χαιρετισμό απηύθυναν η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Isabela Mihalache και η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Α. κα Αναστασία Τσουκαλά.

Τη λήξη των εργασιών του Προγράμματος κήρυξε ο Διοικητής της Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος κ. Παναγιώτης Κορδολαίμης. Κατά την λήξη των εργασιών της εκπαίδευσης, το Πρόγραμμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ταξίαρχος κ. Αναστάσιος Μανιάτης και ο Υποδιοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Μάριος Βασιλακόπουλος.

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης
Χαιρετισμός Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας και Προστασίας Συνόρων
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Α.

Φωτογραφικό Υλικό
(κάντε κλικ για μεγέθυνση)

 pic1thmb

pic2thmb

 pic3thmb

 pic4thmb

 pic5thmb

 pic6thmb

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.