Δώδεκα οργανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και ερευνητικοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προετοιμάσουν τη μελλοντική δημόσια σύμβαση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να χαράξουν την πορεία προς επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης με χαμηλές εκπομπές και να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες εργασίας και διαμονής των πρώτων ανταποκριτών καθώς και του διαμένοντος πληθυσμού σε καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης.
Το POWERBASE έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει αυτό το τεχνολογικό κενό και να παράσχει τη βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη και προμήθεια υποσχόμενων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας μέσω δημοσίων συμβάσεων από οργανισμούς αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Εργαζόμενοι από την οπτική γωνία του τελικού χρήστη, οι εταίροι του POWERBASE θα αναλύσουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης σε διαφορετικές καταστάσεις καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών σε πολύ θερμές κλιματικές συνθήκες, των διασυνοριακών πλημμυρών με μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων και ενός σεναρίου σεισμού σε μια ορεινή αγροτική περιοχή. Το έργο θα χαρτογραφήσει επίσης τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τις πιθανές νέες καινοτομίες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες στο μέλλον. Αυτό θα βοηθήσει τους οργανισμούς αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών να γεφυρώσουν αυτό το κενό και να αποφασίσουν να επενδύσουν σε χαμηλών εκπομπών, αξιόπιστη, αυτάρκη, κινητή παροχή ενέργειας για καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης και βάσεις επιχειρήσεων.
Το POWERBASE συντονίζεται από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) και συγκεντρώνει τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης: τον Αυστριακό Ερυθρό Σταυρό, τη Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών Γαλλίας, το Υπουργείο Εσωτερικών Ιταλίας, την Ουγγρική Φιλανθρωπική Υπηρεσία Μάλτας, τη Σλοβενική Ένωση Σαμαρειτών και την Ολλανδική Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η εμπειρογνωμοσύνη τους συμπληρώνεται από κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα, οργανισμούς προμηθειών και νομικούς εμπειρογνώμονες: Fraunhofer Gesellschaft (Γερμανία), Κέντρο Μελετών Ασφάλειας – ΚΕΜΕΑ (Ελλάδα) και Vieira Costa Gomes – Sociedade de Advogados RL (Πορτογαλία), καθώς και από εμπειρογνώμονες συμβούλων διαχείρισης και επικοινωνίας – ARTTIC Innovation GmbH (Γερμανία).
Ο ρόλος του ΚΕΜΕΑ στο έργο είναι διττός. Χάρη στην εμπειρία του ως επικεφαλής αναθέτουσα αρχή σε πολυάριθμα έργα προεμπορικών δημοσίων συμβάσεων (Pre-Commercial Procurement), οι νομικοί σύμβουλοί της θα ηγηθούν των δραστηριοτήτων προετοιμασίας της δημόσιας σύμβασης, ενώ οι ερευνητές του τομέα Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και Πολιτικής Προστασίας θα συμβάλουν σημαντικά στον καθορισμό των σεναρίων και των επιχειρησιακών απαιτήσεων και στην εξέταση των υφιστάμενων λύσεων, καθώς και θα ηγηθούν της δημιουργίας κοινότητας παρόχων λύσεων/τελικών χρηστών.
Το POWERBASE υποστηρίζεται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe με 1 εκατ. ευρώ. Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2025.