Δελτίο Τύπου: Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεωργίου Σταμάτη στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας

Ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του ΚΕ.ΜΕ.Α. σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και προληπτικής ασφάλειας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΔΥΝΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεωργίου Σταμάτη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2019 στο ΚΕ.ΜΕ.Α., με σκοπό την ενημέρωσή του αναφορικά με τις δράσεις του Κέντρου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και προληπτικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Σταμάτης συναντήθηκε με το Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Παναγιώτη Τρυφιάτη, τον Αναπλ. Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Χρήστο Γράβο, την κα Έλλη Χριστούλα, Συντονίστρια του Θεματικού Άξονα Κοινωνικής Πολιτικής & Προληπτικής Ασφάλεια ΚΕ.ΜΕ.Α. και τον κ. Μανώλη Ράντη, Συντονιστή του Μηχανισμού Παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά / Ειδικό Εμπειρογνώμονα ΚΕ.ΜΕ.Α. σε θέματα κοινωνικής ένταξης και σχεδιασμού πολιτικών ένταξης.

Επιπρόσθετα, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνα Μπρούσα, Ειδική Συνεργάτης Γενικού Γραμματέα, Ελευθερία Κουμαλάτσου, Επιστημονική Συνεργάτης Κοινωνικών Επιστημών για θέματα Ρομά, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Επιστημονική Συνεργάτης Νομικών Επιστημών για θέματα Ρομά, καθώς και ο Δημήτριος Αλειφέρης, στέλεχος ΕΛ.ΑΣ. / Αναπλ. Συντονιστής του Θεματικού Άξονα Κοινωνικής Πολιτικής & Προληπτικής Ασφάλειας ΚΕ.ΜΕ.Α.

Ειδική στόχευση της συνάντησης ήταν η ενδελεχής παρουσίαση των δράσεων του ΚΕ.ΜΕ.Α. σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά και των διακρίσεων εις βάρος τους.

Η κα Έλλη Χριστούλα παρουσίασε τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έργα που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί το ΚΕ.ΜΕ.Α., «PROACTIVE: Πρόληψη των διακρίσεων κατά των Ρομά μέσω της παροχής εργαλείων κοινωνικής διαμεσολάβησης σε αστυνομικούς» (εκπαίδευση 371 αστυνομικών πρώτης γραμμής σε θέματα προληπτικής ασφάλειας και κοινωνικής διαμεσολάβησης / 2016-2018), «I_do: Μια συμμαχία νέων για τη δημιουργία ενεργών Ρομά πολιτών» (παροχή ειδικών γνώσεων σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και ανάπτυξη δεξιοτήτων ενεργού πολιτειότητας 33 νέων Ρομά, προερχόμενων από τρεις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας μιας Διαπεριφερειακής Ψηφιακής Συνέλευσης Νέων / 2018-2020) και «Peer2Peer: Διασύνδεση σχολείων για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των Ρομά» (μεταφορά μιας καλής πρακτικής συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας μεταξύ σχολείων της Δυτικής Αττικής για την πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά / 2019-2021).

Επιπλέον, ειδική αναφορά έγινε στην 17μηνη συνέχιση της παρέμβασης PROACTIVE σε θέματα αστυνομικής / προληπτικής διαμεσολάβησης, σε πέντε  επιλεγμένες περιοχές της χώρας, ενώ έμφαση δόθηκε και στις δράσεις του ΚΕ.ΜΕ.Α. σε θέματα αστυνομικής αναφοράς και ενίσχυσης της δια-τομεακής συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας (παρουσίαση των βασικών αξόνων του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. Έργου ARIADNE / θυματοκεντρική εκπαίδευση 164 αστυνομικών που ασκούν καθήκοντα προανακριτικών υπαλλήλων σε 4 Περιφέρειες της χώρας, σε θέματα αναφοράς περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος γυναικών θυμάτων / 2016-2018).

 

1

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.