ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εναρκτήρια Συνάντηση (Kick off Meeting) του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου ΕU-CIRCLE στα πλαίσια του HORIZON 2020

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2015

To Κέντρο Μελετών Ασφάλειας KEMEA συμμετείχε στην Εναρκτήρια Συνάντηση (Kick off Meeting)  του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ΕU-CIRCLE (A panEuropean framework for strengthening Critical Infrastructure resilience to climate change – 653824) η οποία διεξήχθει στις 9 και 10 Ιουνίου 2015 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Το έργο ΕU-CIRCLE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας 2020″ (Horizon 2020), στη θεματική περιοχή DRS9-H2020-2014 “Disaster Resilience & Climate Change topic 1: Science and innovation for adaptation to climate change: from assessing costs, risks and opportunities to demonstration of options and practices”. Το έργο έχει διάρκεια 36 μηνών και συνολικό προϋπολογισμό 7.283.526,00€.

Το αντικείμενο του ΕU-CIRCLE αφορά στην μελέτη και τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και σχετικών κινδύνων στις ετερογενείς και διασυνδεδεμένες Υποδομές Ζωτικής Σημασίας (ΥΖΣ). Οι υποδομές αυτές (ενέργεια, μεταφορές, ύδρευση κ.α.) αποτελούν σημείο αναφοράς για τις μοντέρνες κοινωνίες, ενώ η διακοπή της απρόσκοπτης λειτουργίας τους έχει ευρύτατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ο στόχος του EU-CIRCLE είναι η βελτίωση της ανθεκτικότητας (resilience) των ΥΖΣ ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα και η έγκαιρη προετοιμασία τους για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κλιματικών προκλήσεων.

Συντονιστής του έργου είναι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (Ι.Π.Ρ.Ε.Τ.Ε.Α.) ενώ συμμετέχει το ΚΕΜΕΑ, υπό τον ρόλο του ως Εθνικό σημείο Επαφής Προστασίας Ευρωπαϊκών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και 17 ακόμη εταίροι, μετεωρολογικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και ερευνητικά / πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ελλάδα, Αγγλία, την Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πολωνία και την Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του EU-CIRCLE http://www.eu-circle.eu/

 

 

NCSR1thmb
 
(κάντε κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση)
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.