Διεθνές θεματικό εργαστήριο για την αστυνόμευση στο ‘Σκοτεινό Διαδίκτυο’ (‘Dark Web’)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού προγράμματος Medi@4sec, το οποίο έχει ως αντικείμενο την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην δημόσια ασφάλεια και υλοποιείται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει το ΚΕ.ΜΕ.Α., πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 στη Χάγη με μεγάλη επιτυχία το τρίτο από τα έξι προγραμματισμένα θεματικά εργαστήρια με τίτλο: “Dark Web”, που οργάνωσε η TNO-Innovation for Life.

‘Ποιές είναι οι εγκληματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Σκοτεινό Διαδίκτυο και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να ελλατωθούν και να εξαλειφθούν;’ ήταν το κεντρικό ερώτημα της ημερίδας που απασχόλησε τους 70 συνολικά συμμετέχοντες απο τον διεθνή χώρο των υπηρεσιών επιβολής νόμου, ακαδημαικούς, ερευνητές, επαγγελματίες της αγοράς και όχι μόνον.

Στόχος της ημερίδας ήταν να γίνει ανταλλαγή γνώσης και βέλτιστων πρακτικών και να σκιαγραφηθεί το μέλλον της αστυνόμευσης του Σκοτεινού Διαδικτύου.

Οι ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενες δραστηριότητες στο Σκοτεινό Διαδίκτυο έχουν δημιουργήσει νέα κανάλια επικοινωνίας και συναλλαγών και νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη της εγκληματικότητας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των σκοτεινών και παράνομων αγορών, των κυβερνο-επιθέσεων, του οικονομικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Σε αυτό το σκοτεινό διαδικτυακό περιβάλλον, όπου οι εγκληματίες με την ανωνυμία τους συνεργάζονται και λειτουργούν γρήγορα και καινοτόμα, οι απαιτήσεις διεθνούς συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών και χρήσης κοινών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων για τους ανακριτές, ανάγκης κοινού διεθνούς νομικού πλαισίου με κανονισμούς επι κρυπτονομισμάτων, υποχρεωτικών αξιολογήσεων κινδύνου για παρόχους υπηρεσιών και εταιρείες σχετικές με τον κυβερνοχώρο καθώς και διάσπασης των σκοτεινών αγορών μέσω της καινοτομίας σε επίπεδο έρευνας ήταν μερικά από τα σημαντικά αποτελέσματα που αναδείχθηκαν στο εργαστήριο.

 Ο Markus Walter εκπρόσωπος της Ε.Ε συγκεκριμένα ανέφερε: ‘Είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια παγκόσμια στρατηγική καταπολέμησης, επομένως πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνον. Είναι αρκετές οι συντονισμένες προσπάθειες που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο και θα πρέπει αυτές να ενδυναμωθούν με συνεργασίες’.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών και οι αναλυτικές αναφορές από την ερευνητική ομάδα του έργου για το εργαστήριο θα είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο http://media4sec.eu/.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία και συμμετοχή στα δρώμενα του έργου μπορείτε να ακολουθείτε την κοινότητα του MEDIA4SEC στο Twitter @MEDIA4SEC ή να συνδεθείτε στο LinkedIn group όπου διενεργούνται σχετικές συζητήσεις: https://www.linkedin.com/groups/12000103 (ή αναζητήστε την όμαδα «Medi@4Sec»).

 

 

 Darkweb pic1

 

Darkweb pic2

 

 

Darkweb pic3

 

Darkweb workshop

 

media4sec

 

 

EUFLAG

Το έργο χρηματοδοτείται απο την Ε.Ε απο το Ερευνητικό Πρόγραμμα Horizon 2020 με κωδικό αριθμό 700281

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.