Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Athens Security Symposium 2017, το 1ο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια στην Ελλάδα, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2017, στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Συμπόσιο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλεια στο Νότο της Ευρώπης», εστιάστηκε στην παρατεταμένη αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και στις επιπτώσεις της για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας. Το Συμπόσιο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποστηρίχθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.
Στις εργασίες του Συμποσίου συμμετείχαν ενεργά πάνω από 400 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολιτικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και Υπηρεσιών της Ε.Ε., η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διανοητές, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού και του ερευνητικού χώρου, αλλά και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα ανέδειξαν τις προκλήσεις και τις απειλές για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Ελλάδας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό ασφάλειας σε περίοδο κρίσεων.
Κηρύσσοντας την έναρξη του Athens Security Symposium 2017, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. Καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας παρουσίασε την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας για την καθιέρωση ενός διεθνούς forum διαλόγου για την ασφάλεια στην Ελλάδα. Με τη σειρά τους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κύριος Δημήτριος Αναγνωστάκης και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κύριος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επεσήμαναν την σημασία και τη χρησιμότητα του Athens Security Symposium και την υποστήριξη της διοργάνωσης εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το βασικό προβληματισμό για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια και την αναγκαιότητα η Ε.Ε. να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως μία Ένωση Ασφάλειας (Security Union) αλλά και ως παγκόσμιος δρώντας για την ασφάλεια, έθεσε με την εισήγησή του, ως κεντρικός-ομιλητής του Συμποσίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κύριος Δημήτριος Αβραμόπουλος.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συμποσίου ήταν αφιερωμένες στις διαφορετικές προσλήψεις και προσεγγίσεις των απειλών ασφάλειας που αναπτύσσονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και στον τρόπο διαχείρισής τους από διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς δρώντες καθώς και από τα κράτη- κλειδιά της περιοχής.
Στο πρώτο πάνελ που συντόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α., Ιωάννης Αρμακόλας παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες απειλές ασφάλειας από την περιοχή και η εξέλιξη τους. Ειδικότερα, ο Καθηγητής και Chairman of Peace Research and European Security Studies, Hans Günter Brauch παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την ασφάλεια και σταθερότητα και τη διασύνδεσή της με άλλες υφιστάμενες προκλήσεις και κινδύνους ασφάλειας. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Lebanese American University Tamirace Fakhoury αναφέρθηκε στο ζήτημα της εξαναγκαστικής μετανάστευσης και στη σύνδεσή του με την οικονομική και πολιτική αστάθεια, αλλά και με τις σεκταρικές και εθνοτικές διαιρέσεις. Τις δυναμικές του τζιχαντισμού και το μέλλον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας μετά τη στρατιωτική ήττα του ISIS ανέδειξε ο Γενικός Διευθυντής της AGENFOR International Dr. Sergio Bianchi. Στην απειλή των Όπλων Μαζικής Καταστροφής (Ο.Μ.Κ.) και στο περίπλοκο μωσαϊκό της κατοχής και της χρήσης τους από κρατικούς και μη κρατικούς δρώντες στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική εστίασε ο Leading Expert του Center of Military Political Studies του Moscow State Institute of International Relations, Καθηγητής Vladimir Kozin.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Μ.Ε.Α. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης συντόνισε το δεύτερο πάνελ του Συμποσίου, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες των σημαντικότερων διεθνών δρώντων –τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και οργανισμών– στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ειδικότερα, ο Επικεφαλής του Royal United Service Institute (RUSI) στο Qatar, Michael Stephens, παρουσίασε την προσέγγιση, αλλά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες των Η.Π.Α ενώ στη στρατηγική της Ρωσίας στην περιοχή αναφέρθηκε ο Επικεφαλής τουDepartment of Black Sea and Mediterranean Studies του Institute of Europe της Russian Academy of Sciences, Dr. Sergei Goncharenko. Στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική εστίασαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Μπλαβούκος και ο Επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κύριος Michel Soula, αντίστοιχα.
Το τρίτο πάνελ αφορούσε τους περιφερειακούς δρώντες και συντονίστηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αλέξανδρο Κούτση. Ο Πρόεδρος του Lebanese International University Dr. Magdy Hammad παρουσίασε την προσέγγιση του Αραβικού Συνδέσμου για την περιοχή και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας εκείνη της Αφρικανικής Ένωσης. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Yaşar University, Emre İşeri αναφέρθηκε στην αναπτυσσόμενη στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Σπουδών της Κύπρου Καθηγητής Μιχάλης Ατταλίδης στον στρατηγικό άξονα Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ και στη σημασία του για την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Athens Security Symposium ολοκληρώθηκαν με τη θεματική της διαχείρισης των απειλών από πλευράς Ελλάδας. Στον πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Δρ. Βασίλειος Γκρίζης, Αντιστράτηγος ΕΛ.ΑΣ (ε.α.) και Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α., συμμετείχαν ο Υπαρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Α. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο περιβάλλον ανασφάλειας της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί για την πρόληψη και τη διαχείριση των απειλών, με ιδιαίτερη έμφαση στο κυβερνο-έγκλημα, την τρομοκρατία και τις μεταναστευτικές ροές. Τέλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, παρουσίασε τη δράση του Λιμενικού Σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Η Δεύτερη ημέρα του Συμποσίου ήταν αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και στη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο νομικός σύμβουλος- πολιτικός επιστήμονας και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. κύριος Χρήστος Μαντζιώρος συντόνισε το πρώτο πάνελ στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας του European Cyber Security Organisation (ECSO) Dr. Luigi Rebuffi, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προεδρεύων της Ομάδας Εργασίας RAN-POL και στέλεχος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Βασίλειος Θεοφιλόπουλος και ο Police Commissioner Rob Out, Project Leader για την Καταπολέμηση της Ριζοσπαστικοποίησης, του Εξτρεμισμού και της Τρομοκρατίας της Ολλανδικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν μία συνολική προσέγγιση στο ευρωπαϊκό μοντέλο ασφάλειας και στο πως η Ε.Ε. προσλαμβάνει τις απειλές σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία.
Το πάνελ που ακολούθησε και συντόνισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά ήταν αφιερωμένο στη συνολική αποτίμηση του ευρωπαϊκού μοντέλου ασφάλειας και στην ανάδειξη των βασικών συνισταμένων για την μεταρρύθμιση του. Ο Chief Superintendent David Smart, Εθνικός Συντονιστής για την Πρόληψη της Τρομοκρατίας και του Εξτρεμισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσίασε τις προκλήσεις για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας, τόσο της Ε.Ε., όσο και των κρατών-μελών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη σχεδιασμού μίας αποτελεσματικής στρατηγικής πρόληψης των ασύμμετρων απειλών. Από την πλευρά του, ο Καθηγητής του University of Aberdeen, Michael E. Smith, πραγματοποίησε μία συνολική αποτίμηση τόσο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας, όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, εστιάζοντας κυρίως στη θεσμική διάσταση τους και στην αναγκαία συνεργατική λειτουργία τους.
Το 1ο Athens Security Symposium ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ που συντόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ. ΜΕ.Α. Καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας και αφορούσε τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Νικόλαος Τόσκας, ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Οικονόμου αναφέρθηκαν στις βασικές προκλήσεις και απειλές για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις μεταναστευτικές πιέσεις και στην τρομοκρατία. Οι τρεις Υπουργοί επίσης εστίασαν στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την προώθηση συγκεκριμένων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στον ευαίσθητο τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.
Φωτογραφικό Υλικό
(κάντε κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση)