Δελτίo Τύπου: Άσκηση επί χάρτου για την προστασία των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας με την κωδική ονομασία «Ε.Υ.Ζ.Σ-3»

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠτΠ) ευρείας κλίμακας ολοήμερη άσκηση επι χάρτου για την προστασία των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας με την κωδική ονομασία «Ε.Υ.Ζ.Σ-3».

Στην άσκηση, που συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, υπήρξε αθρόα συμμετοχή συνολικά 153 στελεχών προερχομένων από φορείς διαχείρισης υποδομών του τομέα των Μεταφορών (χερσαίων, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, εναέριων), από φορείς επιβολής του νόμου και διαχείρισης κρίσεων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ., Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ., Γ.Γ.Π.Π., Κ.ΕΠ.Υ/Ε.Κ.Α.Β, Τελωνεία, Περιφέρεια Αττικής) καθώς και από φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συμμετείχαν επίσης στελέχη από το Υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής όπως και εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής της Άσκησης (Υ.Δ.Ε.Α.Π./ΥΠτΠ).

Το σενάριο της άσκησης, τη διεξαγωγή της οποίας ανέλαβε το ΚΕ.ΜΕ.Α. και υποστήριξε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας το Μικτό Κέντρο Έρευνας (Joint Research Center) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασίστηκε σε επεισόδια κλιμακούμενης δυσκολίας, με έμφαση στην ασφάλεια των υποδομών μεταφορών από ανθρωπογενείς απειλές και φυσικούς κινδύνους. Η ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης μέσω του κεντρικού κόμβου που δημιουργείται στο ΚΕ.ΜΕ.Α.

Τέλος η αποτίμηση της άσκησης θα ολοκληρωθεί και θα αποσταλεί στους φορείς που συμμετείχαν εντός του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους για περαιτέρω  αξιοποίηση.

 

IMG 1098

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.