ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνέδριο “Πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης – Τοπικές Στρατηγικές και Πρωτοβουλίες”, Αθήνα 28-03-2019

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, στην Αθήνα το Συνέδριο με τίτλο «Πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης – Τοπικές Στρατηγικές & Πρωτοβουλίες». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το  Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού Έργου «PRACTICIES» (Partnership Against Violent Radicalization in the Cities) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια στις Πόλεις (European Forum for Urban Security – EFUS) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.).  

Στις εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν μέρος πάνω από 200 συμμετέχοντες εκ μέρους  των Φορέων Επιβολής του Νόμου, του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α., Παναγιώτης Τρυφιάτης, ενώ την εναρκτήρια εισήγηση πραγματοποίησε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έθεσε τις βασικές προβληματικές της θεματικής. Η Υπουργός, αφού οριοθέτησε την έννοια της Ριζοσπαστικοποίησης τόνισε την ανάγκη ανάληψης διϋπηρεσιακών σχεδίων δράσης από τους Τοπικούς Φορείς και τους Δήμους σε συνεργασία με την Κεντρική εξουσία και την Κοινωνία για την πρόληψη του φαινομένου της βίαιης Ριζοσπαστικοποίησης. Επίσης τόνισε πως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τον εντοπισμό ενδείξεων βίαιης ριζοσπαστικοποίησης  και διαχείρισης συμπεριφορών που θα μπορούσαν να παρεκκλίνουν προς τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Christophe Chantepy, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, Χρήστος Καραμάνος, καθώς και ο Συντονιστής του Προγράμματος PRACTICIES και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τουλούζης, Seraphin Alava.

Αποκορύφωμα των εργασιών του Συνεδρίου αποτέλεσε η «Διακήρυξη των Αθηνών» ως το εναρκτήριο εγχείρημα για την προώθηση της δομημένης συνέργειας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικής κυβέρνησης για την πρόληψη της Rιζοσπαστικοποίησης και της βίας στις πόλεις η οποία συνυπεγράφη από την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, τον Πρόεδρο Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Α Λάμπρο Παππά, καθώς και τον Συντονιστή του Προγράμματος PRACTICIES. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά την εισήγηση του τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη φαινομένων χρήσης βίας.

Στο πρώτο πάνελ, με συντονιστή τον επιστημονικό συνεργάτη ΚΕ.ΜΕ.Α. Δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας & Νέων Απειλών, Τριαντάφυλλο Καρατράντο, παρουσιάστηκαν η εξέλιξη και οι τάσεις της Ριζοσπαστικοποίησης και της βίας στην Ευρώπη. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Καθηγητής τουKing’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Peter P. Neumann, ο Διευθυντής της Kantar Public, Nicolas Becuwe, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και Συντονιστής του Προγράμματος PRACTICIES, Seraphin Alava και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Γκόφας.

Το δεύτερο πάνελ με συντονιστή τον Δημοσιογράφο της Εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιώργο Νόκο, αφορούσε στην αναγκαιότητα για την ανάληψη τοπικών πολιτικών πρόληψης. Ο  Δήμαρχος Σάμου, Μέλος του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, η Γενική Γραμματέας της Διϋπουργικής Επιτροπής για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας και της Ριζοσπαστικοποίησης, Claudie Baudino, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Εξτρεμισμού στο Λονδίνο, Sarah Murton και ο Υποδιευθυντής του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου της Κάτω Σαξονίας και Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PERICLES, Dominic Kudlacek έκαναν λόγο για τις τοπικές πολιτικές πρόληψης του φαινομένου της Ριζοσπαστικοποίησης.

Στο τρίτο πάνελ με συντονίστρια την Διδάκτωρα Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Α. και Συντονίστρια Θεματικού Άξονα Κοινωνικής Πολιτικής και Προληπτικής Ασφάλειας ΚΕ.ΜΕ.Α., Έλλη Χριστούλα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις για την πρόληψη της Ριζοσπαστικοποίησης σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα. Οι ομιλητές ήταν η Διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης Ε.Ε.Τ.Α.Α., Γεωργία Γκόνου, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου,Μαρία Ανδρούτσου,η σύμβουλος του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Άννα Γούναρη και ο ιδιαίτερος σύμβουλος του Δημάρχου Περάματος, Γεώργιος Κολόζης.

Το τέταρτο πάνελ με συντονιστή τον Διδάκτωρα Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Α. και Προϊστάμενο Τμήματος Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, ΚωνσταντίνοΙωάννου αφορούσε τις Πολιτικές Πρόληψης του φαινομένου της Ριζοσπαστικοποίησης στην Ελλάδα. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτριος Ευστρατίου, η Βοηθός Συνήγορου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση, Καλλιόπη Λυκοβαρδή και ο Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων, Δήμος Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το πέμπτο πάνελ το οποίο συντόνισε η επιστημονική συνεργάτις στο έργο PRACTICIES, Rasha Nagem και αφορούσε τις Καλές Πρακτικές σε Ευρωπαϊκές Πόλεις. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Νίκαιας Γαλλίας, Hassen Djerrah, ο Τεχνικός Σύμβουλος στον τομέα της Ασφάλειας, Συνύπαρξης και Ιθαγένειας του Οσπιταλέτ Ισπανίας, José Antonio García-Calvillo, ο Markus Pausch, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Salzburg και η City Executive Office/Safety and Preparedness Unit, της πόλης του Helsinki, Johanna Anneli Portman.

 

Για να δείτε το κείμενο της Διακήρυξης πατήστε εδώ

Για να δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ

 

DoA image01   DoA image02
     
DoA image03   DoA image05
     
DoA image04    
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.