RAD2CITIZEN


Τίτλος: Εξτρεμισμός, Ριζοσπαστικοποίηση και Ιθαγένεια

 

Αριθμός Σύμβασης: 871092

 

Διάρκεια: 1 Ιανουαρίου 2020 – 31 Δεκεμβρίου 2021 (επέκταση έως 30 Σεπτεμβρίου 2022)

 

Σύνδεσμοι:  Website

 

Αντικείμενο Έρευνας:

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2012 στην Τουλούζη (Mohamed Mérah) ανέδειξαν το φαινόμενο της τέλεσης πράξεων ακραίας βίας από νέους, μετά από μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης, πυροδοτώντας αισθήματα φόβου και άγχους. Τα αισθήματα αυτά όχι μόνο υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και την ελκυστικότητα των τοπικών περιοχών, αλλά ενισχύονται και από την έλλειψη κατανόησης της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό. Το έργο RAD2CITIZEN στοχεύει στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων, ήδη από τα πρώιμα στάδια της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, το έργο RAD2CITIZEN χρησιμοποιεί τέσσερις μεθόδους:

1) το συντονισμό όλων των ενδιαφερόμενων φορέων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

2) τη συγκέντρωση δεδομένων και αναλύσεων,

3) την οικοδόμηση κοινής κουλτούρας και

4) την ανάπτυξη συνεκτικής δράσης για τη συντονισμένη στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου.

Σε συνέχεια του έργου PRACTICIES H2020, πέντε εταίροι αποτελούν την Κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού Έργου RAD2CITIZEN:

1. Η Μητρόπολη της Τουλούζης (Toulouse Métropole), η οποία συμμετέχει στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων,

2. Η πόλη της Μάλαγας (Málaga), μία από τις λίγες πόλεις με ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο για την πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης,

3. Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Σάλτσμπουργκ (Fachhochschule Salzburg – FHS), το οποίο εξειδικεύεται σε εργαλεία που εμπλέκουν κατοίκους στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης,

4. Το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του Ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Αθήνα), το οποίο ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την Πολιτική Ασφάλειας,

5. Η ένωση CIFAL Málaga, η οποία αποτελεί οντότητα μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που υποστηρίζει τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Κατάρτισης και Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNITAR).

Η μεθοδολογία που ακολουθείται για την υλοποίηση του εν λόγω έργου χωρίζεται σε τρία τεχνικά πακέτα εργασίας (WPs):

– Πακέτο εργασίας 3 (WP3): περιλαμβάνει την ανάπτυξη Μονάδας Παρατήρησης και Υποστήριξης για θέματα Εξτρεμισμού, η οποία στηρίζεται σε εργαλεία ανάλυσης του FHS. Σκοπός της Μονάδας, είναι να καθοδηγήσει τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών και μιας μεθοδολογίας παρέμβασης, καθώς και στην ανάπτυξη δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που ενισχύουν τον εξτρεμισμό, ανεξάρτητα από το που εκδηλώνονται.

– Πακέτο εργασίας 4 (WP4): υποστηρίζει την αξιοποίηση αποτελεσματικών εργαλείων, εγκεκριμένων από τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση αυτών των μορφών εξτρεμισμού.

– Πακέτο εργασίας 5 (WP5): περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης, σε συνδυασμό με σχέδιο κατάρτισης, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης συγκρούσεων, που ανάγονται στην ταυτοτική διαφορετικότητα που σχετίζεται με τις μεταναστευτικές ροές.

 


 

 

Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Εσωτερικό Ταμείο Ασφάλειας”