Μεγάλο το ενδιαφέρον στο θεματικό εργαστήριο: ‘DIY POLICING’

Για πρώτη φορά ενδιαφερόμενοι πολίτες, αστυνομικοί και ερευνητές από όλη την Ευρώπη με ειδικότητες από διάφορους τομείς της ασφάλειας, της έρευνας και όχι μόνον, συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν μέσα από έναν διαδραστικό διάλογο απόψεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για το παρόν και το μέλλον του DIY Policing.

Σήμερα, η χρήση των social media δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να συνεισφέρουν ως σύγχρονοι Sherlock Holmes στο έργο των φορέων δημόσιας ασφάλειας για την αναφορά περιστατικών, εντοπισμό υπόπτων, διερεύνηση εγκληματικών πράξεων κλπ.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν να συζητηθούν οι ευκαιρίες, οι προκλήσεις και η συσχέτιση τους με τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες στη δημόσια ασφάλεια καθώς και οι νομικές και ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από το νέο αυτό φαινόμενο.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες αναγνώρισαν την δύναμη που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα και το crowdsourcing στην βελτίωση του επιπέδου πληροφοριών και αστυνομικών ερευνών. Πολλοί διέκριναν επίσης αναδυόμενες ευκαιρίες ‘αστυνόμευσης της αστυνομίας’ κρατώντας με αυτόν τον τρόπο την αστυνομία υπόλογη και βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών της προς τους πολίτες.

Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν από το εργαστήριο πεπεισμένοι ότι το DIY Policing θα αλλάξει το μέλλον της αστυνόμευσης. Ενας μάλιστα από τους συμμετέχοντες χαρακτηριστικά ανέφερε: “Η Kodak καταστράφηκε από το Instagram. Εάν η αστυνομία θέλει η αστυνόμευση να επιβιώσει αντί να ζητά να αλλάξει ο πολίτης θα πρέπει να μετασχηματιστεί η ίδια”.

Αναλυτικές αναφορές από την ερευνητική ομάδα του έργου για το εργαστήριο θα είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο http://media4sec.eu/. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία και συμμετοχή στα δρώμενα του έργου μπορείτε να ακολουθείτε την κοινότητα του MEDIA4SEC στο Twitter @MEDIA4SEC ή να συνδεθείτε στο LinkedIn group όπου διενεργούνται σχετικές συζητήσεις: https://www.linkedin.com/groups/12000103 (ή αναζητήστε το την όμαδα «Medi@4Sec»).

Το επόμενο εργαστήριο του Medi@4sec διοργανώνεται από το ΚΕΜΕΑ τον Μάιο του 2017 στην Αθήνα με θέμα την χρήση των social media σε Διαδηλώσεις και Μαζικές Συγκεντρώσεις.

Φωτογραφικό Υλικό

PIC1

PIC2

PIC3

PIC5

PIC6

 

EUFLAG

Το έργο χρηματοδοτείται απο την Ε.Ε απο το Ερευνητικό Πρόγραμμα Horizon 2020 με κωδικό αριθμό 700281