Αθήνα, 23-27/09/2019
Το Πρόγραμμα διοργανώνεται από το KE.ME.A., υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC)
Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του (Λ. Μεσογείων 96, Πρώην Σ.Α.Ε.Α.) το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μετανάστευση, Διαχείριση Συνόρων και Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ)». Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 23-27 Σεπτεμβρίου 2019.
Στόχος του προγράμματος είναι η εξέταση του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνει η ΕΕ τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μέσω των κοινών παρεμβάσεων των κρατών- μελών καθώς και των αποστολών και επιχειρήσεων που εντάσσονται στην ΚΠΑΑ. Ακολούθως, θα γίνει κατανοητό ότι ευρωπαϊκές πολιτικές για την μετανάστευση \εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των παρεμβάσεων της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η αποφασιστική συμβολή των αποστολών της ΚΠΑΑ ως αναπόσπαστο στοιχείο των κοινών πολιτικών για τη διαχείριση των συνόρων με τις Τρίτες Χώρες. Τέλος, θα δοθεί έμφαση στις αιτίες δημιουργίας μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από την περιοχή ΜΕΝΑ και την Αφρική.
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία εικόνα για την ΚΠΑΑ και να ανταλλάξουν απόψεις, οπτικές, εμπειρίες τόσο μεταξύ τους όσο και με ειδικούς και άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με την μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων.
Το πρόγραμμα αφορά το πολιτικό, αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό των Κρατών- Μελών καθώς και θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών της ΕΕ.
Προθεσμία Αιτήσεων: 5 Σεπτεμβρίου 2019
Πρακτικές Πληροφορίες
Το αίτημα για συμμετοχή το υποβάλουν εγγράφως προς την Α12 Διεύθυνση οι Υπηρεσίες στις οποίες υπάγονται οι ενδιαφερόμενοι (με υπηρεσιακή δηλαδή αλληλογραφία περιέχουσα Αριθμό Πρωτοκόλλου κοκ, η οποία μπορεί να αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Α12 Διεύθυνσης ΥΠΕΞ-e mail: a12@mfa.gr, με παράλληλη κοινοποίηση στον Enlist Nominator: e-mail: saharides.dimitrios@mfa.gr ).
Το αίτημα θα πρέπει να περιέχει ονοματεπώνυμο ενδιαφερομένου στα λατινικά, καθώς και ηλεκτρονική του διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας ενδιαφερομένου, αλλά και κάποιου αρμοδίου σε Υπηρεσία σε οποία αυτός υπάγεται ή/και προϊσταμένου του σε περίπτωση που η Α12 Διεύθυνση θα επιθυμούσε να έχει περαιτέρω διευκρινίσεις επί του αιτήματος.
Το αίτημα θα πρέπει επίσης να περιέχει λίγα στοιχεία για τον ενδιαφερόμενο (λ.χ εργασιακό του αντικείμενο σε Υπηρεσία, βαθμός του), να αναφέρεται στο σεμινάριο που αυτός θέλει να παρακολουθήσει, καθώς και στον λόγο για τον οποίο θέλει να το παρακολουθήσει (λ.χ συνάφεια με εργασιακό του αντικείμενο, επιθυμία διευρύνει γνωστικές του δεξιότητες που θα του χρησιμέυσουν στα εργασιακά του καθήκοντα κοκ).
Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι, για τους οποίους έχει υποβληθεί το αίτημα συμμετοχής από τη Διεύθυνσή A12, γίνουν δεκτοί από το Κολλέγιο, τότε θα λάβουν στην ηλεκτρονική τους Διεύθυνση οδηγίες και κωδικούς, μέσω των οποίων θα ολοκληρώσουν οι ίδιοι την εγγραφή για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο και θα έχουν πρόσβαση σε μία ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα του Κολλεγίου (ILIAS).
Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα πρέπει οι συμμετέχοντες να υποβληθούν, πριν την έναρξη του σεμιναρίου, σε εξετάσεις επί συγκεκριμένων γνωστικών πεδίων που αφορούν στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως την εξέλιξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (κάθε πεδίο έχει 5-6 ερωτήσεις με πολλαπλές απαντήσεις-multiple choice). Η ύλη για τις εξετάσεις είναι αναρτημένη σε αυτήν την πλατφόρμα.
Συνεπώς, η εκπαίδευση αποτελείται από δύο υποχρεωτικά μέρη: ένα εξ αποστάσεως (elearning) και ένα διαδραστικό (από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 13.00, αίθουσα εκδηλώσεων ΚΕ.ΜΕ.Α., Λ. Μεσογείων 96, πρώην Σ.Α.Ε.Α., Αθήνα). Το εξ αποστάσεως (elearning) μέρος θα είναι διαθέσιμο από τις 5 Σεπτεμβρίου 2019 μέσω της πλατφόρμας ILIAS του Κολλεγίου (ESDC elearning Platform ILIAS) και όλες οι εκπαιδευτικές ενότητές του (Autonomous Knowledge Units- AKUs) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία.
Η γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική (χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά).Το κόστος ταξιδιού, μετακίνησης, διαμονής και διατροφής θα πρέπει να καλυφθεί από την Υπηρεσία- Φορέα του κάθε συμμετέχοντα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για όλες τις ημέρες. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ολόκληρο το διαδραστικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΜΕΑ και θα ολοκληρώσουν και το εξ αποστάσεως μέρος του θα χορηγηθεί πιστοποιητικό του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα γνωστικά αντικείμενα της πιλοτικής εκπαίδευσης, το περιεχόμενό της και το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα με τους:
- Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Course Manager, KEMEA
E-mail: tkaratrandos@gmail.com, τηλ.: +302107481630 (εσ. 348)
- Κωνσταντίνος Τίγκας
Επιστημονικός Συνεργάτης, KEMEA
E-mail: k.tigkas@kemea-research.gr, τηλ.: +302107481630 (εσ. 358)
- Ανδριάνα Ρετζέπη
Επιστημονική Συνεργάτης, KEMEA
E-mail: a.retzepi@kemea-research.gr, τηλ.: +302107481630 (εσ. 354)
- Βάγια Πουτουρούδη
Επιστημονική Συνεργάτης, KEMEA
E-mail: v.poutouroudi@kemea-research.gr, τηλ.: +302107481630 (εσ. 336)
- João Miguel DE ALMEIDA MADALENO
ESDC Training Manager on Conflict Prevention and Civilian Aspects – CSDP, European External Action Service
E-Mail: Joao.MADALENO@eeas.europa.eu, phone: +32 (0) 25 84 4539, Mobile: +32 (0) 460 84 45 39
![]() |
![]() |