Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών, το ΚΕ.ΜΕ.Α. συνεργάζεται με την Ομάδα Υποστήριξης του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα Ρομά (Support Team of the Special Representative of the Secretary General for Roma Issues – CoE), συμμετέχοντας σε ομάδα εργασίας διεθνών ειδικών εμπειρογνωμώνων με σκοπό την αναζήτηση τρόπων συνδιαμόρφωσης παρεμβάσεων, συνυποστήριξης δράσεων και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών σε θέματα αστυνομικής εκπαίδευσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων.
Επιμέρους στόχος αυτής συνεργασίας είναι η υποστήριξη της προσπάθειας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημιουργία μιας λειτουργικής «αστυνομικής εργαλειοθήκης» (police toolkit) σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων, με έμφαση σε ζητήματα Ρομά, με σκοπό την αναβάθμιση της σχετικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση του ρόλου και τον εκσυγχρονισμό του έργου των αστυνομικών στελεχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού και την συμβολή από πλευρά της χώρας σε αυτή την προσπάθεια, το ΚΕ.ΜΕ.Α. διοργάνωσε σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης ένα διήμερο διαδραστικό Εργαστήριο σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων, προτείνοντας ένα στοχευμένο σχήμα συμμετεχόντων: εκπροσώπων των Διευθύνσεων Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημόσιας Ασφάλειας, Γενικής Αστυνόμευσης, Ασφάλειας Αττικής, Τροχαίας Αττικής και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), καθώς και εκπροσώπων δώδεκα (12) Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με σημαντικές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις Ρομά και στα πέντε (5) από τα οποία υπηρετούν Αστυνομικοί της Γειτονιάς (Α.Τ. Ασπροπύργου, Α.Τ. Μεγάρων, Α.Τ. Ζεφυρίου, Α.Τ. Άνω Λιοσίων, Α.Τ. Σπάτων, Α.Τ. Κορωπίου, Α.Τ. Χαλανδρίου, Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, Α.Τ. Αγίας Βαρβάρας, Α Α.Τ. Αχαρνών, Α.Τ. Δημοτικού Θεάτρου και Α.Τ. Νίκαιας).
Την εκπαίδευση των αστυνομικών στελεχών ανέλαβαν ειδικοί εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συναφή ζητήματα, με την υποστήριξη διακεκριμένων Ρομά εμπειρογνωμόνων και εξειδικευμένων στελεχών του ΚΕ.ΜΕ.Α., και οι βασικοί θεματικοί της άξονες ήταν:
- Ανάλυση της στερεοτυπικής αντίληψης: αρχές αστυνόμευσης χωρίς διακρίσεις.
- Διασφάλιση και ενίσχυση των ασφαλών κοινωνιών: κοινωνικός ρόλος της Αστυνομίας.
- Προκλήσεις των κοινοτήτων Ρομά στην Ευρώπη – η διαχρονική παρουσία και η κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα.
- Εγκλήματα μίσους στην Ελλάδα: διεθνή πρότυπα και συστάσεις πολιτικής – βασικές πτυχές του εθνικού νομικού πλαισίου.
- Εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών.
- Φυλετικά προκατειλημμένες αστυνομικές έρευνες και η σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη και ανάλυση πρακτικών ζητημάτων αστυνομικής εργασίας για την καταπολέμηση εγκλημάτων μίσους, με την συνδρομή εκπροσώπων του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Αττικής.
Σημειώνεται ότι η όλη εκπαιδευτική πρωτοβουλία αποτέλεσε, εκτός των άλλων, μια πιλοτική προσπάθεια αξιολόγησης των επιμέρους δυνατοτήτων εφαρμογής και επίτευξης των ειδικών στόχων του ολοκληρωμένου Εθνικού Έργου σε θέματα κοινωνικής διαμεσολάβησης Ρομά και προληπτικής ασφάλειας, το οποίο υπέβαλε το ΚΕ.ΜΕ.Α. προς την Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 12 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Actiongrantstosupportnationalandtransnationalprojectsonnon–discriminationandRomaintegration – JUST/2015/RDIS/AG/DISC».
Φωτογραφικό Υλικό
(κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)