Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2013
Διημερίδα ενημέρωσης για το νέο Πρόγραμμα Έργου και το χρηματοδοτικό πλαίσιο του «HORIZON 2020» πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΜΕΑ στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα.
Την ανακοίνωση του προγράμματος έκανε ο Αναπλ. Διευθυντής της ΓΔ Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dr. Paul Weissenberg, παρουσία του Γ.Γ.Ε.Τ., Δρ Χρήστου Βασιλάκου, του Γ.Γ.Π.Π., κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, ανώτατων και ανώτερων στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της Βιομηχανίας και των Επιχειρήσεων.
Η πρωτοβουλία ενημέρωσης ανατέθηκε στο ΚΕΜΕΑ από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετείχαν η ΓΓΕΤ και το «Δίκτυο ΠΡΑΞΗ»
Τις νέες πτυχές έρευνας και τεχνολογίας στις Θεματικές Περιοχές “Ασφάλεια” και “Διάστημα” στο πλαίσιο του πρόχειρου Προγράμματος Έργου (draft Work Program) «HORIZON 2020» ανακοίνωσε η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε διημερίδα ενημέρωσης (Info Day) που διοργάνωσε, στις 11 και 12 Δεκέμβρη 2013 στην Αθήνα, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το «Δίκτυο ΠΡΑΞΗ», που αποτελεί το Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα “ΗΟRIZON 2020”.
Την ανακοίνωση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dr. Paul Weissenberg, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Χρήστου Βασιλάκου και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε τα ιδιαίτερα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας ως το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και την ανάγκη άμεσης διασύνδεσης των επερχόμενων ερευνητικών δραστηριοτήτων με τις πραγματικές ανάγκες των εμπλεκομένων φορέων στους τομείς «Ασφάλεια» και «Διάστημα».
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α., καθ. Μιχάλης Τσινισιζέλης, ο οποίος κατέδειξε τον ευρύ και ουσιαστικό ρόλο του ΚΕ.ΜΕ.Α. σε θέματα Έρευνας στον τομέα της Ασφάλειας και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της συμμετοχής των εθνικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών κέντρων, της επιχειρηματικής κοινότητας και των εθνικών Αρχών Ασφάλειας στις νέες χρηματοδοτούμενες ερευνητικές προκλήσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Χρήστος Βασιλάκος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέδειξε τη σημασία της Έρευνας και της Καινοτομίας ως μοχλό Ανάπτυξης της εθνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας και παράλληλα αναφέρθηκε στην υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική της χώρας στην Τεχνολογική Έρευνα και την Καινοτομία, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχουν παρουσιασθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επηρεάζουν την ανάπτυξη της Οικονομίας και τον «ενιαίο χώρο ασφάλειας» της ΕΕ, καθώς και στις εθνικές προτεραιότητες που έθεσε η Ελλάδα στο χώρο της Ασφάλειας ιδίως κατά τη διάρκεια της επικείμενης Προεδρίας της ΕΕ.
Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων ο Υπαρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, o Προϊστάμενος του Επιτελείου του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέλη της Ακαδημαϊκής & Ερευνητικής Κοινότητας, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Βιομηχανίας και της Επιχειρηματικής Κοινότητας.
Η διημερίδα συνέβαλλε στην ανταλλαγή απόψεων και στην ενίσχυση της κατανόησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των επιχειρησιακών αναγκών, των τεχνολογικών δυνατοτήτων και καινοτομιών καθώς και των επιχειρηματικών ευκαιριών και συνεργειών που απαιτούνται στο χώρο της Ασφάλειας και του Διαστήματος, ενώ αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία δικτύωσης μεταξύ των παρευρισκομένων φορέων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εργασιών, παρουσιάστηκαν, από στελέχη της ευρωπαϊκής κοινότητας, οι θεματικές περιοχές του Προγράμματος «Ασφαλείς Κοινωνίες» (Secure societies – Protecting freedom and security of Europe and its citizens) και «Διάστημα» με έμφαση στις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Galileo, Global Navigation Satellite System και Copernicus, ενώ αναλύθηκαν οι χρηματοδοτικές προτεραιότητες, οι κανόνες συμμετοχής και χρηματοδότησης, καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Αντίστοιχα, οι Φορείς Ασφάλειας της χώρας (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ., Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ.) είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ενώπιον της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας τις προκλήσεις ασφάλειας, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες καθώς και ιδέες για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στην αντιμετώπιση των επιχειρησιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Το πρόγραμμα «HORIZON2020» αποτελεί το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, την περίοδο 2014-2020. Οι θεματικές περιοχές «Ασφάλεια» και «Διάστημα» θα χρηματοδοτήσουν ερευνητικά έργα με περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2014-2015 και αναμένονται σημαντικά οφέλη για την εγχώρια ερευνητική κοινότητα.
Επισημαίνεται ότι, η διημερίδα συνέπεσε με την επίσημη έναρξη του Προγράμματος «HORIZON2020», το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα με περισσότερα από 15 δις. ευρώ την περίοδο 2014-2015.
Για να δείτε το πρόγραμμα και τις παρουσιάσεις πατήστε εδώ.
Φωτογραφίες από την Διημερίδα “HORIZON 2020”
(κάντε κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση)