Δελτίο Τύπου: Ημερίδα με θέμα «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία- Προκλήσεις και Απαντήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη»

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2017

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε μία κατάμεστη από περισσότερους των 300 συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου η ημερίδα με θέμα «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία- Προκλήσεις και Απαντήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη» που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας. Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του έργου του ΚΕ.ΜΕ.Α. στον τομέα της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία και η ενημέρωση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και για τις προκλήσεις και τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με την εισήγηση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Νίκος Τόσκας ο οποίος τόνισε πως «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί, το συντομότερο δυνατόν, ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης και πρόληψης της τρομοκρατίας, το οποίο θα λάβει υπόψη του όλες τις σημαντικές αλλαγές που έφερε στην ισλαμιστική τρομοκρατία η εμφάνιση και η θανατηφόρος δράση του Ισλαμικού Κράτους. Χρειάζεται να διευρυνθεί η βάση εμπλοκής των φορέων στην πρόληψη προκειμένου να συμπεριλάβει και την ίδια την κοινωνία». Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε πως «παρότι η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν αποτελεί προς το παρόν σημαντική απειλή για την Ελλάδα, ωστόσο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση λαμβάνοντας υπόψη την κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και τη διασπορά τους σε διαφορετικές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.».

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κύριος Δημήτριος Αναγνωστάκης ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ανάγκη συνεργασίας τους με την Ελληνική Αστυνομία και ευρύτερα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει και το Υπουργείο μας από το 2015, όταν και εγκαινιάσαμε με την Περιφέρεια Αττικής την πρώτη προγραμματική συμφωνία για τη συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγκαινιάζοντας ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης που εδράζεται στην εξωστρέφεια, στη συμμετοχή των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας και στη σταδιακή μετάβαση στην πρόληψη». Ενώ, αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα «Δράσεις κατά της ρζισπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού» που υλοποίησε η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.Α.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κύριος Τζανέτος Φιλιππάκος από την πλευρά του ανέδειξε τις σημαντικές προκλήσεις που υπάρχουν για την Ελλάδα από την ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία, ειδικότερα σε συνδυασμό με τις μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. Ωστόσο, τόνισε ξεκάθαρα την ανάγκη να μην συνδέσουμε την τρομοκρατία με την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση και να μην στοχοποιούμε τους πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας πως οι περισσότερες από τις επιθέσεις έγιναν από ανθρώπους που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα μεταφέροντας το χαιρετισμό του, ο Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, εστίασε στις σημαντικές προκλήσεις από την ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία για τους Φορείς Επιβολής του Νόμου και ειδικότερα για την Ελληνική Αστυνομία. Τονίζοντας όμως την επαγρύπνηση της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς του Δημοσίου Τομέα για την πρόληψη του φαινομένου.

Στη κεντρική εισήγηση της ημερίδας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΕ.ΜΕ.Α. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της δυναμικής όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, τη διαχείριση και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Ειδικότερα, ο κ. Τσάκωνας επεσήμανε ότι εκτός από την συνεχή παρακολούθηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας αναπτύσσει με συστηματικό τρόπο κατά την τελευταία πενταετία σειρά δράσεων που αφορούν στη μελέτη του φαινομένου, στην εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και δικτύωση και στην έρευνα και καινοτομία και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης.

Τη διάσταση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των Περιφερειών ανέδειξαν οι δύο προσκεκλημένες ομιλήτριες, η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου. Η κυρία Δούρου τόνισε πως «στα παραδοσιακά διακυβεύματα που σχετίζονται με την ανακατανομή ισχύος, την αναδόμηση της περιφερειακής ασφάλειας και την επαναχάραξη των ενεργειακών οδών, έρχεται να προστεθεί η ισλαμιστική τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση, που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και στον Δυτικό κόσμοσε αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη των Περιφερειών καλείται να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που φέρνει στο προσκήνιο η ριζοσπαστικοποίηση και η ισλαμιστική τρομοκρατία, ως δείκτες ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής». Από την πλευρά της η κυρία Καλογήρου αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην υπάρχει σύγχυση της μεταναστευτικής- προσφυγικής κρίσης που βίωσαν έντονα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2015 με την τρομοκρατία, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν από ανθρώπους που ζούσαν στις ευρωπαϊκές πόλεις. Η κυρία Καλογήρου αναφέρθηκε και στην μεγάλη πρόκληση της «σύγκρουσης» των πολιτισμών και στην ανάγκη που υπάρχει να ασκηθούν πολιτικές ενσωμάτωσης και διαχείρισης της διαφορετικότητας, αναφερόμενη και στο παράδειγμα των κατοίκων των νησιών και της αλληλεγγύης που έδειξαν έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.

Στη συνέχεια η ημερίδα εξελίχθηκε με δύο ειδικά πάνελ συζήτησης. Το πρώτο ήταν αφιερωμένο στην «εξέλιξη της απειλής και στις πρωτοβουλίες και απαντήσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Στελέχη της Europol, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΚΕ.ΜΕ.Α. αναφέρθηκαν στην εξέλιξη της απειλής της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη το 2016 και το 2017, στις προκλήσεις για την Ελλάδα και ανέδειξαν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των σχετικών Υπηρεσιών και Διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενώ τα στελέχη του ΚΕ.ΜΕ.Α. παρουσίασαν τις δράσεις του Κέντρου στον τομέα της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία κινούμενα στο τρίπτυχο: α) δικτύωση- ευρωπαϊκή παρουσία, β) εκπαίδευση- επιμόρφωση και γ) έρευνα και καινοτομία.

Το δεύτερο πάνελ αφορούμε τις προκλήσεις για την Ελλάδα από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων και το ρόλο που έχουν στην πρόληψη και στη διαχείριση του φαινομένου. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά και η εκπρόσωπος του Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ανέδειξαν τις πολλές και ειδικές πτυχές του φαινομένου, τις ήδη υπάρχουσες συνέργειες και την ανάγκη εντατικοποίησης της δι- υπηρεσιακής συνεργασίας.

Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης, η Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα κυρία Murugesan Manimekalai, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικοί Σύνδεσμοι ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα, Διευθυντές και Πρόεδροι επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, ακαδημαϊκοί, στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, φοιτητές και εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που αναπτύσσει το Κέντρο σχετικά με την εξέταση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ειδικών εκπαιδεύσεων για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των λοιπών εμπλεκόμενων Φορέων και σηματοδοτεί την έναρξη του δημοσίου διαλόγου όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών για το περίπλοκο αυτό φαινόμενο.

Δείτε το προγραμμα της Ημερίδας εδώ

thmb1

thmb1b

thmb2

thmb3

thmb4

thmb4a

thmb4b

thmb5

thmb6

thmb7

thmb8

thmb9

thmb10

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Copyright © 2023 KEMEA. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.