ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εναρκτήρια Ημερίδα για τη Διαπολιτισμική Επιμόρφωση των Υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Επιστημονική Ημερίδα για την έναρξη του Έργου 3.1.γ13 για τη «Διαπολιτισμική Επιμόρφωση των υπαλλήλων των Υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και νυν Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Π.Δ. 24/2015) κατά των διακρίσεων λόγω εθνικής καταγωγής, φύλου και χρώματος δέρματος» που υλοποιεί το ΚΕ.ΜΕ.Α., με την παρουσία και εναρκτήρια τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Καθηγητή Ιωάννη Πανούση πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕ.ΜΕ.Α.

Στην Επιστημονική Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κύριος Βασίλειος Παπαδόπουλος, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης και ο κύριος Δανιήλ Εσδράς, Επικεφαλής Γραφείου Ελλάδας Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Στις εργασίες  συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΚΕ.ΜΕ.Α. Εκπρόσωποι εθνικών Αρχών και Υπηρεσιών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.  

Η Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, ξεκίνησε με την εναρκτήρια εισήγηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Καθηγητή Ιωάννη Πανούση. Στο πλαίσιο των εργασιών της παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. Καθηγητή Μιχαήλ Τσινισιζέλη και τον Διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου κύριο Βασίλειο Γκρίζη οι στόχοι και το εκπαιδευτικό πλαίσιο του προγράμματος διαπολιτισμικής επιμόρφωσης. Ακολούθησαν τρία θεματικά πάνελ, το πρώτο για τις  εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές για τη διαπολιτισμική επιμόρφωση και την καταπολέμηση των διακρίσεων με τη συμμετοχή  του Καθηγητή Στέλιου Περράκη, Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου και Μέλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, του κυρίου Ηρακλή Μοσκώφ Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, του Ταξιάρχου Γεώργιου Τηλελή Βοηθού Προϊσταμένου Επιτελείου και του Αστυνομικού Διευθυντή Γεώργιου Κανέλλου Διευθυντή Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Το δεύτερο για τις  επιστημονικές και ερευνητικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση των διακρίσεων με τη συμμετοχή του Καθηγητή Στέφανου Ροζάνη, της πολιτικής επιστήμονα κυρίας Ντόρας Γιαννάκη και του Λέκτορα του New York College Θεόδωρου Φούσκα και το τελευταίο για την οπτική της Κοινωνίας των Πολιτών με τη συμμετοχή της κυρίας Λώρας Παππα αντιπροέδρου της ΜΕΤΑδρασης, της Δικαστικής Ψυχολόγου κυρίας Μαρίας Μουδάτσου και του Νομικού κυρίου Κωνσταντίνου Καζανά.

Το έργο αφορά στην επιμόρφωση 350 υπαλλήλων των υπηρεσιών του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και νυν Υπουργείου  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 14 εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα, στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στη Χαλκίδα, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα, στη Ρόδο, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη.

Η συνολική διάρκεια κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος είναι 60 ώρες, και θα αναπτυχθεί σε τέσσερις (4) ενότητες των 15 ωρών καθεμία. Οι εκπαιδευτικές ενότητες των σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν είναι:

1η: Βασικές αρχές Διαπολιτισμικότητας – Σκιαγράφηση του διαπολιτισμικού προφίλ των υπηκόων τρίτων χωρών με τους οποίους συναλλάσσονται οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
2η: Ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων για τη βελτίωση των επιπέδων διαχείρισης των θεμάτων πρόληψης και διαχείρισης διαπολιτισμικών κρίσεων σε καθημερινό επίπεδο.
3η: Ανάπτυξη θεμάτων διακρίσεων κατά υπηκόων τρίτων χωρών (εθνική καταγωγή, φύλο), καθώς και παρουσίαση και ανάλυση περιπτωσιολογικών μελετών διακρίσεων.
4η: Παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου (εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές) κατά των διακρίσεων και ανάλυση των θεσμών καταπολέμησης τους

Το Έργο υπάγεται στην Προτεραιότητα 3: «Ανάπτυξη ικανοτήτων για πολιτικές ένταξης, συντονισμός και ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των κρατών μελών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) του Ετήσιου Προγράμματος 2013 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών. Είναι συνολικού  προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης  κατά 95% από Κοινοτικούς Πόρους και κατά 5% από Εθνικούς Πόρους».

  

Πρόγραμμα Ημερίδας

Φωτογραφικό υλικό

photo1

photo1

photo1

photo1