Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη, διοργανώνει υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Προστασία Κρίσιμων Υποδομών στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (CSDP) της Ε.Ε. περιβάλλον, στις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα το διάστημα από 18-22 Ιουνίου 2018.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σαν στόχο την καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης αναφορικά με την Προστασία των Κρίσιμων Υποδομών στην Ευρώπη μέσα στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι κοινές πολιτικές για την ασφάλεια, την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις (CFSP/CSDP) με έμφαση στις αναπτυσσόμενες προκλήσεις στην Ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Μεσογείου & της Βορείου Αφρικής (Wider Black Sea Area and MENA) ως απόρροια μη παραδοσιακών απειλών οι οποίες συχνά ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν κυβερνοεπιθέσεις, υβριδικές δράσεις/ενέργειες, τρομοκρατικές επιθέσεις σε ενεργειακά αποθέματα, επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και την άμυνα, ανθρωπογενείς καταστροφές, κίνδυνοι ασφάλειας στη ναυτιλία. Στόχο αποτελεί η ανάπτυξη, βελτίωση και διατήρηση συνεργειών και συνεργασιών στον σχεδιασμό της ασφάλειας για την προστασία των σύγχρονων υποδομών ζωτικής σημασίας. Η εκπαίδευση θα χρησιμοποιήσει μία ολοκληρωμένη και συνεργατική προσέγγιση γύρω από τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των υποδομών και την κρισιμότητα των υποδομών με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον με παραδείγματα και έμφαση σε μελέτες περίπτωσης (case studies)ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η εκπαίδευση έχει τη μορφή απομακρυσμένης εκπαίδευσης (eLearning) όσο και ενός διαδραστικού προγράμματος παραδόσεων (residential module) που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΜΕΑ μεταξύ 18 και 22 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα. Το πρόγραμμα θα προσφέρει συνεργατικές λύσεις για την καταπολέμηση σημαντικών κινδύνων, απειλών και προκλήσεων που συνεισφέρουν στη διατήρηση της σταθερότητας και την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην προστασία και την ασφάλεια των Κρίσιμων Υποδομών. Θα παρουσιαστούν εργαλεία και βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και την προστασία των Κρίσιμων Υποδομών και τέλος προσεγγίσεις σχεδιασμού για τον αποτελεσματική ασφάλεια των Ευρωπαϊκών υποδομών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επαγγελματίες στο αντικείμενο της προστασίας των Κρίσιμων Υποδομών ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσουν μια πολύ καλή γνώση για τις κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα γνωστικά αντικείμενα της πιλοτικής εκπαίδευσης, το περιεχόμενό της και το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα με τον Υπεύθυνο του προγράμματος εκπαίδευσης κ. Γεώργιο ΕΥΤΥΧΙΔΗ, στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (KEMEA) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο g.eftychidis@kemea-research.gr, και στο τηλέφωνο: +302107481630 (εσωτ. 339).
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τη θεσμοθετημένη επιτροπή EU ENLIST Nominators μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας (ESDC ENLIST) στη διεύθυνση https://webgate.ec.europa.eu/ENList/web/app.php/login. Η καταληκτική προθεσμία εγγραφών είναι η 25η Μαΐου. Η εγγραφή δεν εγγυάται τη συμμετοχή του υποψηφίου καθώς απαιτείται πρώτα να εγκριθεί η αίτηση από τη Γραμματεία του Κολλεγίου (ESDC Secretariat) και στη συνέχεια να συμπληρωθεί από τους επιβεβαιωμένους συμμετέχοντες η φόρμα εγγραφής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω του συστήματος ENLIST.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:
- όταν γίνεται η εγγραφή των υποψηφίων στο σύστημα ENLIST, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι μη λειτουργικές/γενικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις;
- πρέπει να γίνεται έλεγχος για το πλήρες ονοματεπώνυμο (όπως αυτό εμφανίζεται στα επίσημα έγγραφα του υποψηφίου) και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υποψηφίων πριν να αποθηκευτούν στο σύστημα ENLIST, καθώς αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνει η επιβεβαίωση των εγγραφών και η περαιτέρω επικοινωνία σχετικά με τη συμμετοχή των υποψηφίων στην πιλοτική εκπαίδευση.
Για να δείτε τις σχετικές Πληροφορίες για το Πρόγραμμα παρακαλώ κάντε κλικ εδώ.