Αθήνα, 17 Ιουνίου 2017
Εναρκτήριο Συνέδριο Ευρωπαϊκού Έργου «ARIADNE: Ανάπτυξη και υποστήριξη δια-τομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών”
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΔΟΜΕΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης»), το Εναρκτήριο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου «ARIADNE: Ανάπτυξη και υποστήριξη δια-τομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών», στην εταιρική σύμπραξη του οποίου συμμετέχουν το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), ως Συντονιστής του Έργου, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του Δήμου Αθηναίων, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), η Εταιρεία Μελέτης Σοβαρών και Επιμενουσών Ψυχικών Διαταραχών – ΑΝΑΚΤΗΣΗ και η εταιρεία CMT PROOPTIKI.
Το Έργο ARIADNE αποβλέπει στην υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Αρχών, Υπηρεσιών και φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας στην ενίσχυση των διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς των σχετικών περιστατικών έμφυλης βίας.
Ειδικοί στόχοι του Έργου είναι:
- H προστασία των θυμάτων μέσω της ανάπτυξης σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις αστυνομικές Αρχές.
- Η διασύνδεση των αστυνομικών Αρχών με φορείς και δομές στήριξης και αρωγής γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
- Η υποστήριξη των αστυνομικών για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και εκπλήρωση της κοινωνικής αποστολής τους.
Το Έργο ARIADNE είναι διετές (ημ/νια έναρξης: 15 Δεκεμβρίου 2016 – ημ/νια λήξης: 15 Δεκεμβρίου 2018) και αναπτύσσεται στη βάση των λειτουργικά αλληλένδετων αξόνων:
- Ερευνητική δραστηριότητα
Διερεύνηση στάσεων – αντιλήψεων των αστυνομικών «πρώτης γραμμής» και των γυναικών θυμάτων σχετικά με τις διαδικασίες αστυνομικής αναφοράς των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Διερεύνηση της υφιστάμενης δια-τομεακής συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών Υπηρεσιών, Αρχών και φορέων στήριξης και αρωγής γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
- Ανάπτυξη εργαλείων
Δημιουργία στοχευμένης φόρμας αστυνομικής αναφοράς περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών.
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύωσης Αστυνομικών Τμημάτων, σε 4 Περιφέρειες της Ελλάδας (Αττική, Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία), με δομές συμβουλευτικής υποστήριξης και κέντρα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
- Εκπαίδευση 150 αστυνομικών σε θέματα αναφοράς και παραπομπής περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών
Διενέργεια 15 εκπαιδευτικών σεμιναρίων και 15 εργαστηρίων με έμφαση στην εφαρμογή εκπαιδευτικών μεθόδων πλαισιοθετημένης μάθησης.
- Πιλοτική παρέμβαση
Χρήση της ειδικής φόρμας αστυνομικής αναφοράς και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύωσης Αστυνομικών Τμημάτων με δομές συμβουλευτικής υποστήριξης και κέντρα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, από το σύνολο των εκπαιδευμένων αστυνομικών, σε 4 Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία).
- Αξιολόγηση των επιπτώσεων της παρέμβασης – Υποβολή συστάσεων πολιτικής
Αξιολόγηση των επιπτώσεων της προτεινόμενης παρέμβασης ως προς τη συμπεριφορική αλλαγή των συμμετεχόντων αστυνομικών στις δράσεις του Έργου.
Υποβολή συστάσεων πολιτικής προς την Ελληνική Πολιτεία και τη διεθνή κοινότητα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών
Στο Εναρκτήριο Συνέδριο του Έργου, σκοπός του οποίου ήταν η πρώτη δημόσια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τους ειδικούς στόχους και τις επιμέρους δράσεις του, συμμετείχαν στελέχη Κοινωνικών Υπηρεσιών, αστυνομικά στελέχη, δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι φορέων και δομών στήριξης και αρωγής γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, επιστήμονες με ειδίκευσης στα συναφή γνωστικά πεδία και μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών.
Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας / Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ Πλουμής, ο Διευθυντής του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Βασίλειος Γκρίζης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Καθηγήτρια κα Μαρία Στρατηγάκη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.Α. κ. Περικλής Τζιάρας και η Πρόεδρος του Κ.Ε.Θ.Ι. κα Ειρήνη Αγαθοπούλου.
Σημειώνεται ότι το Έργο ARIADNE εντάσσεται στο Πρόγραμμα REC («Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014 – 2020») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Πρόσκλησης JUST/2015/RDAP/AG/MULT της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιλέχθηκε κατόπιν πανευρωπαϊκής διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το Έργο ARIADNE συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το υπόλοιπο 20% του προϋπολογισθέντος κόστους για την υλοποίησή του καλύπτεται από ίδιους πόρους της εταιρικής του σύμπραξης.
Χαιρετισμός Υποστρατήγου κ. Πλουμή