Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Εσωτερικών, διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του (Λ. Μεσογείων 96, Πρώην Σ.Α.Ε.Α.) πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μεταναστευτικές Ροές, Διαχείριση Συνόρων και Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ)». Το πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 8-12 Οκτωβρίου 2018.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση του πολύπλευρου φαινομένου της μετανάστευσης με έμφαση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ) και η εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την μετανάστευση εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των παρεμβάσεων της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η αποφασιστική συμβολή των αποστολών της ΚΠΑΑ ως αναπόσπαστο στοιχείο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής για την μετανάστευση καθώς και ο τρόπος που μέσω αυτών επιτυγχάνεται η απόκριση και ο έλεγχος των μεταναστευτικών ροών προερχομένων από την περιοχή της Αφρικής και την περιοχή ΜΕΝΑ. Τέλος, με ποιον τρόπο μπορεί η ΚΠΑΑ να αποτελέσει μέρος της ολοκληρωμένης διαδικασίας προστασίας και διαχείρισης συνόρων εντός του υπάρχοντος συνεργατικού πλαισίου και με τη χρήση διαφορετικών πολιτικών, εργαλείων και πρωτοβουλιών διαχείρισης συνόρων;

Η εκπαίδευση έχει τη μορφή απομακρυσμένης εκπαίδευσης  (eLearning) όσο και ενός διαδραστικού  προγράμματος παραδόσεων (residential module). Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει σφαιρικά τις μεταναστευτικές τάσεις που κυριαρχούν στην περιοχή ΜΕΝΑ και ευρύτερα στην αφρικανική ήπειρο, τις ρίζες αλλά και τους παράγοντες που εντείνουν το φαινόμενο της μετανάστευσης, την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή προσέγγιση για την μετανάστευση και την ασφάλεια. Οι ομιλητές, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν μελέτες περιπτώσεων και πρακτικές για τον τρόπο με τον οποίο οι αποστολές ΚΠΑΑ δύνανται να συνεισφέρουν στην αποτελεσματική διαχείριση των αιτιών της μετανάστευσης καθώς και για την πιθανή συνεισφορά της ΚΠΑΑ στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συνόρων. Τέλος, θα προβληθούν βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ οργανισμών έχοντας ως βάση την περίπτωση συνεργασίας ΕΕ- ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις για την μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους διαλέκτες/ εκπαιδευτές, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσουν μια πολύ καλή γνώση για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα γνωστικά αντικείμενα της πιλοτικής εκπαίδευσης, το περιεχόμενό της και το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνείτε άμεσα με τους:

  • κ. Βασίλειο ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟ: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481995 (εξωτ. 46)
  • κ. Τριαντάφυλλο ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟ: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481995 (εξωτ.. 44)
  • κ. Γεώργιο ΧΑΣΑΠΗ: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481630 (εξωτ.. 359)
  • κ. Κωνσταντίνο Τίγκα: E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: +302107481995 (εξωτ.. 42)

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τη θεσμοθετημένη επιτροπή EU ENLIST Nominators μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας (ESDC ENLIST) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://webgate.ec.europa.eu/ENList/web/app.php/login. Η καταληκτική προθεσμία εγγραφών είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2018. Η εγγραφή δεν εγγυάται τη συμμετοχή του υποψηφίου καθώς απαιτείται πρώτα να εγκριθεί η αίτηση από τη Γραμματεία του Κολλεγίου (ESDC Secretariat) και στη συνέχεια να συμπληρωθεί από τους επιβεβαιωμένους συμμετέχοντες η φόρμα εγγραφής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω του συστήματος ENLIST.

Η εκπαίδευση αποτελείται από δύο υποχρεωτικά μέρη: ένα εξ αποστάσεως (elearning) και ένα διαδραστικό (από τη Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11.00 μέχρι και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 13.00, αίθουσα εκδηλώσεων ΚΕ.ΜΕ.Α., Λ. Μεσογείων 96, πρώην Σ.Α.Ε.Α., Αθήνα). Το εξ αποστάσεως (elearning) μέρος θα είναι διαθέσιμο από τις 17 Σεπτεμβρίου 2018 μέσω της πλατφόρμας ILIAS του Κολλεγίου (ESDC elearning Platform ILIAS) και όλες οι εκπαιδευτικές ενότητές του (Autonomous Knowledge Units- AKUs) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της εκπαίδευσης με φυσική παρουσία.

Η γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική (χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά).Το κόστος ταξιδιού, μετακίνησης, διαμονής και διατροφής θα πρέπει να καλυφθεί από την Υπηρεσία- Φορέα του κάθε συμμετέχοντα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για όλες τις ημέρες. Στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν ολόκληρο το διαδραστικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΜΕΑ και θα ολοκληρώσουν και το εξ αποστάσεως μέρος του θα χορηγηθεί πιστοποιητικό του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω:

  • όταν γίνεται η εγγραφή των υποψηφίων στο σύστημα ENLIST, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι μη λειτουργικές/γενικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις;
  • πρέπει να γίνεται έλεγχος για το πλήρες ονοματεπώνυμο (όπως αυτό εμφανίζεται στα επίσημα έγγραφα του υποψηφίου) και τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υποψηφίων πριν να αποθηκευτούν στο σύστημα ENLIST, καθώς αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνει η επιβεβαίωση των εγγραφών και η περαιτέρω επικοινωνία σχετικά με τη συμμετοχή των υποψηφίων στην πιλοτική εκπαίδευση.

 

 

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 

 

 

 

European Commission

 

 

 

 

Horizon